Comfortabel wonen met vloerverwarming

Een echt comfortabele warmte in huis krijgt u als u vloerverwarming heeft. Heerlijk op sokken of blote voeten door het huis lopen zonder koude voeten te krijgen. Houten vloeren zijn perfect te combineren met vloerverwarming. Alle populaire vloeren zoals bijvoorbeeld visgraat en zelfs brede plankenvloeren kunnen probleemloos worden gecombineerd met vloerverwarming. De laatste jaren zijn vloerverwarmingssystemen aan een ware opmars begonnen. Naast de energiebesparende factor zijn met name het ontbreken van radiatoren en een gelijkmatige ‘stralingswarmte’ grote voordelen ten opzichte van de conventionele radiatoren.

Enkele voordelen van vloerverwarming:
 • Sfeer in huis met een houten vloer.
 • Warme vloer dus comfortabel.
 • Strak uiterlijk door ontbreken van radiatoren.
 • Lager energieverbruik door lage temperaturen in het verwarmingssysteem.
 • Te gebruiken samen met een zonneboiler.

Laat u adviseren naar de mogelijkheden

Eén van de vragen in onze showroom is of vloerverwarming wel goed te combineren is met een houten vloer. Sommige mensen weten niet dat dit juist heel goed mogelijk is! Maar wel met de juiste houtproducten en vertrouwd vakmanschap. 
Als parketspecialist hebben wij verstand van dergelijke zaken en in onze showroom kunnen wij u uitgebreid informeren.

Welke vloerverwarming systemen zijn geschikt om te combineren met een houten vloer?

Eigenlijk zijn alle vloerverwarming systemen geschikt om te combineren met een houten vloer, mits de vloerverwarming goed gelegd/ afgewerkt wordt.

Kort gezegd zijn er 2 systemen, warmwatersysteem (buizensysteem) en elektrisch. Dit laatste systeem is niet uitermate geschikt voor parketvloeren en wordt meestal alleen gebruikt in kleine ruimtes zoals badkamers of als bijverwarming. Warmwatersystemen zijn weer onder te verdelen in natte systemen en droogbouw systemen

 • Het “natte” vloerverwarmingsysteem
  Bij deze vorm liggen de verwarmingsbuizen in de (strijklaag). Nat heeft dus betrekking op de verwerking in de ‘natte afwerkvloer’.
  De afwerklaag boven de waterleidingen dient minimaal 3 cm te zijn i.v.m. sterkte en warmtespreiding in de vloer.
 • Het “droge” vloerverwarmingsysteem
  Bij deze vorm worden warmtegeleidingplaten voorzien van goten op de bestaande afwerkvloer geplaatst, waarin de verwarmingsleidingen komen te liggen. De leidingen worden daarna afgedekt met een afwerkvloer. De droge systemen zijn weliswaar kostbaarder, daarentegen is het rendement van de installatie hoger.

Veelgestelde vragen

Hout heeft een isolerende werking. Heb ik dan voldoende rendement van de vloerverwarming?
Het klopt dat hout trager warm wordt dan bijvoorbeeld een plavuis. Maar hout koelt ook langzamer af en blijft daardoor langer warmte afgeven. Dit betekent dat u vloerverwarming op een houten vloer anders zult gebruiken dan op plavuizen. Het resultaat is dat een vloerverwarming op houten vloer voor een constante comfortabele temperatuur zorgt.

Kan ik de vloerverwarming meteen aanzetten na het leggen van de houten vloer?
Zet na het leggen van de houtvloer de verwarming niet te snel te hoog. Het hout zet dan te snel uit en kan gaan scheuren. Met een modulerende cv-ketel kun je de stooksnelheid reguleren.

Moeten we extra rekening houden met de luchtvochtigheid?
Houd de luchtvochtigheid in de betreffende ruimte zoveel mogelijk constant. De ideale relatieve luchtvochtigheid voor een houten vloer is 60%. Je kunt dit meten met een hygrometer. Er zijn speciale luchtbevochtigers verkrijgbaar waarmee je de luchtvochtigheid kunt verhogen indien nodig.

Wat zijn de nadelen van vloerverwarming?
Eerlijk? Echte nadelen heeft een vloerverwarmingssysteem niet. Als we dan toch wat moeten benoemen dan is het de relatief hoge aanschafprijs. Ondanks dat u op den duur geld zult besparen met de beoogde energiebesparing zult u eerst de aanschaf moeten bekostigen. Daarnaast is een nadeel bij bestaande woningen dat de vloerverwarming bij bijvoorbeeld een slecht geïsoleerde woning niet geheel voldoet als hoofdverwarming. Daarom adviseren wij u om altijd goede voorzorgsmaatregelen te treffen in uw gehele woning alvorens u overgaat tot de aanschaf van een vloerverwarmingssysteem.

Parket op vloerverwarming is een ideale combinatie van warmte, comfort en een schitterende vloer!